De startblokken

“Kunt u mij coachen bij het nadenken over een effectieve bedrijfsvoering. Ik heb kortgeleden een bedrijf overgenomen!”

Deze vraag kwam van een jonge vrouw die haar droom, het starten van een eigen onderneming, in de afgelopen maand had verwezenlijkt. Trots vertelde zij mij over haar plannen. Ze had een succesvol bedrijf overgenomen, zij was nu de trotse eigenaar. Tegelijker tijd werd zij -gaandeweg- wat onzeker van alle zaken die opeens op haar pad kwamen. Ik deed daar onbewust een schepje bovenop door te vragen welke strategie zij voor ogen had. Ze vertelde immers dat ze wilde groeien! Langzamerhand kwamen er toch wat vraagtekens in haar ogen. Ik stelde haar gerust door te zeggen dat zij met wat gezond verstand en vastberadenheid best een heel eind zou komen. Het was een gezonde en goed draaiende onderneming die zij had gekocht. Nadenken over de strategie en de bedrijfsvoering is eigenlijk niet meer dan nadenken over de toekomst. En die zag zij -vertelde ze- zonnig in. Een uitdagende startpositie!

Bij het nadenken over de strategie en de maatregelen die dit vraagt is het belangrijk dat een ondernemer niet alleen kijkt naar de korte termijn. Een langetermijn filosofie kan soms conflicterend zijn met doelen op de korte termijn. Het is echter zaak hier de juiste afwegingen te maken. Langetermijn denken moet leiden tot meerwaarde. Soms moet je investeren om op de langetermijn het profijt te kunnen incasseren. Dat vraagt visie en durf van de ondernemer. Daarnaast vraagt het enige financiële armslag. Ik ging dus eens met haar na wat nu precies nodig was om haar doelstellingen te bereiken. Dit bleken overzienbare bedragen te zijn. Achter iedere investeringsbeslissing dient echter een deugdelijke analyse en onderbouwing te zitten. De reden van de investering afgezet tegen de beschikbare financiële middelen moet verantwoord zijn. Wanneer een investering moet worden gefinancierd -door bijvoorbeeld een bank- zal uit de kredietaanvraag moeten blijken dat de financieringslasten en de aflossing van de lening uit de beschikbare geldstroom (cash flow) kan worden betaald. Is er voldoende aflossingscapaciteit? De jonge ondernemer beschikte gelukkig over voldoende middelen om de noodzakelijke aanvangsinvesteringen zelf te financieren. Een mooie startpositie! Hier zit echter het gevaar in dat te gemakkelijk tot besteding en aanschaf wordt overgegaan. Het geld is er immers. Ik vertelde haar dat een verstandige ondernemer altijd wat financiële middelen ter beschikking moet houden voor tegenvallers en onvoorziene uitgaven. Zij stelde me gerust met de woorden: “Maak u geen zorgen, mijn vader wil me graag helpen mijn droom te realiseren, ik kan altijd een beroep op hem doen!” Een riante startpositie!

Na een tijdje lag er een degelijk strategisch plan. We spraken in de tussenliggende tijd veel over de wijze waarop zij de bedrijfsvoering zou inrichten. Ik luisterde en gaf af en toe mijn mening. In de meeste gevallen had zij heel goed nagedacht over de zaken. Zij wilde een cultuur binnen het bedrijf van aanpakken en oplossen. Geen dingen op de lange baan schuiven. Maar problemen van de dag ook op die dag van tafel krijgen. In de branche waarin zij werkte gaat het om klantenservice en klanttevredenheid. “En die moet net als bij de vorige eigenaar onveranderd hoog zijn!”, was haar stelling. Ook daar had zij haar huiswerk goed gedaan. Ze kwam met een artikel aan over het inrichten en standaardiseren van werkprocessen. Iedere medewerker moest precies weten wat er van hem of haar werd verwacht. Ze wilde niets aan het toeval overlaten. Ik vroeg haar hoe zij dacht over haar leiderschapsstijl. Dat vond ze wel moeilijk, toch kwam ze na even nadenken tot de conclusie dat met name het inspireren van mensen haar op het lijf geschreven was. “Ik wil mensen met respect behandelen en hun zien ontwikkelen tot gemotiveerde medewerkers. Ik wil ze daar graag bij helpen!” Een betere startpositie kan je -ook als medewerker- niet wensen!

Na een tijdje sprak ik haar weer. “Hoe gaat het, loopt alles volgens plan?” Uit haar stralende ogen kon ik aflezen dat deze dame het ontzettend naar haar zin had. Ze vertelde dat de praktijk van het ondernemerschap nog leuker bleek te zijn dan in al haar dromen. “Het is zo gaaf om met ambitieuze jonge mensen te werken binnen je eigen bedrijf. Het lijkt wel of alles vanzelf gaat!” Ze leefde nog duidelijk in de roes van het eerste succes. Ik gunde het haar van harte. “Ik kan nu snel besluiten nemen en hoef alleen aan mezelf verantwoording af te leggen”. Ik keek haar aan en vroeg: “Denk je wel goed na over die beslissingen?”. Knikkend lachte ze mij toe met een blik vol vertrouwen en zei : “Ik denk nu veel beter na dan vroeger, het is nu immers mijn eigen geld wat ik kan verspillen!” Haar vader kon tevreden met zo’n dochter. Ze vertelde me dat ze een boekje had gelezen over ‘de lerende organisatie’ en dat ze helemaal in de ban was geraakt van het ‘continu gestaag verbeteren’. “Er is nog zoveel extra winst te halen uit het bedrijf”, was haar conclusie. Na nog wat theorieën te hebben uitgewisseld rond ‘lerend vermogen’ en ‘anticiperend gedrag’ gingen we ieder onze eigen weg. Ook het ‘wegkomen’ uit de starblokken was haar gelukt! De coach kon -net als haar vader- gerust zijn.

Reageer

Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug

© Hans Klaasse.