Durf te ondernemen

Wat is het toch mooi als mensen voor zichzelf willen starten. Ondernemer willen worden. In het diepe springen. Dat is een teken van lef en durf. Niet aan de kant blijven staan maar je toekomst in eigen hand nemen. Ondernemen is niet simpel, het gaat niet vanzelf. Juist daarom is het goed om als adviseur open te staan voor mensen die durven. Ik sprak vorige week een jongedame die al enige tijd met het idee speelt om voor zichzelf te starten.“Ik denk al heel lang aan een eigen bedrijf in de modebranche. De stap is echter groot. Ik laat een mooie baan achter en ga toch een wat onzekere toekomst tegemoet”. Ik keek haar aan. “Je bent jong, spontaan, aantrekkelijk en ambitieus en je weet waarover je spreekt. Waar ben je bang voor? Voor de onzekerheid? Het hele leven is één onzekere onderneming!”

“Durf te ondernemen, onderneem met durf. Onzekerheid is een relatief begrip. Wat is zeker in dit leven? Mensen die het ondernemerschap in zich hebben hoeven het alleen nog te exploiteren. De stap te nemen. Het gaat om durf en volharding!” Durf is een competentie, geen eigenschap. Het is inherent aan het ondernemen. Gecalculeerde risico’s nemen. Het beste uit jezelf halen en zorgen voor inzicht en doorzicht. Inzicht in cijfers en doorzicht in de realisatie van je plannen. Realistische plannen welteverstaan. Niemand heeft iets aan enkel ‘dromen’. Je mag dromen maar dan wel in de nacht. Overdag moet een ondernemer met durf aan de slag. Natuurlijk loopt een ondernemer risico. Ooit waagde hij of zij de sprong in het ongewisse. In het diepe op zoek naar opdrachten, klanten en kopers. Is dat eng? Nee, het brengt een gezonde spanning en de motivatie om alles uit jezelf te halen. Niet omdat het moet, maar omdat het kan en mag. Jij bent als ondernemer de baas over jezelf. Beschikt u (nog steeds) over deze ondernemersgeest? Of gaat u gebukt onder de last en de verantwoordelijkheden? Mist u een sparring-partner, praatpaal of iemand die u positief kritische feedback geeft? Zoek dan een ervaren Business Coach. Iemand die ondernemen tot in alle haarvaatjes beheerst en kan meebeleven. U bent als ondernemer zelfstandig, maar niet alleen. Ik vertelde de jongedame dus dat ondernemen vooral ‘durven’ is. Durf te ondernemen. Niet zonder voorbereiding ‘zomaar’ aan de slag gaan. Maar doelgericht met een plan van start gaan. Op weg naar succes!

Als zelfstandige neem je dagelijks zakelijke beslissingen. Jij bent verantwoordelijk. Dat is voor starters –maar ook voor bestaande ondernemers- best lastig. Het lanceren van nieuwe producten of diensten, het investeren in machines, een marketingcampagne financieren of seizoensvoorraad opbouwen brengt risico’s met zich mee. Laat je hierbij vooral niet leiden door wat anderen daarvan vinden. Trek je eigen plan. Jij bent verantwoordelijkheid verschuldigd aan jezelf en niet aan anderen. Verzamel voldoende degelijk informatie, ga op ‘veilig’ maar hak uiteindelijk wel de knoop door. Ik zie veel ondernemers lang weifelen en bijna continue twijfelen. Die missen de boot en laten de kansen lopen. Ik hield de jongedame voor dat altijd de kans bestaat op verkeerde keuzen. Het zij zo!

“Ik heb nu een gegarandeerd inkomen. Dan niet meer”, vertelde zij. “Nee, dan niet meer!, reageerde ik. Een vraag die ik vaak krijg van starters is waar ze zich allemaal tegen moeten verzekeren. Ik antwoord dan meestal met “tegen alles wat onzeker is”. Een flauwekul antwoord. Verzekerd zijn tegen risico’s, niet tegen onzekerheid. Angst is een slechte raadgever. Durf te ondernemen. In alles ben je binnen het ondernemerschap afhankelijk van anderen. Klanten, medewerkers, financiers en ga zo maar door. Hoe houd je ze tevreden? Door je uiterste best te doen. Serieus te ondernemen, integer te zijn en authentiek te blijven. Regel alles wat te regelen is. Denk na over risico’s, kansen en bedreigingen, maar ga vooral van start. “Je droom realiseren”. Ik zag de jongedame weer lachen!

“Waarom ga je het niet gewoon doen?”, vroeg ik haar. “Durf je iets nieuws te doen ook al weet je dat je ontegenzeggelijk beginnersfouten gaat maken? Kan je anderen enthousiast maken voor jouw plannen? Heb je een goed verhaal over jouw bedrijf vooral als het gaat om jouw onderscheidende kwaliteiten? Durf je jouw twijfels te delen met een aantal vertrouwelingen en bij hen steun te zoeken als het even tegen zit? Durf je grenzen te stellen en ‘nee’ te zeggen? Ben je klantgericht, klantvriendelijk, dienstbaar en bereid om te investeren in klanten?” Ze keek me lachend aan. “Een hoop vragen. Maar ja, dat durf en kan ik allemaal!” Ik kon mijn vrolijkheid niet onderdrukken toen ik haar met een klap op de schouder -met gevoel voor understatement- benoemde tot ondernemer in de orde van de “Durfal’s”

Ondernemen is leuk. Ondernemen is uit de startblokken komen en het heft in eigen hand nemen. Kortom, ondernemen is vooral durven. Durven te ondernemen!

Reageer

Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug

© Hans Klaasse.