In beweging komen

Bent u een beetje wendbaar als leider? Niet direct ‘ja’ roepen. Het valt mij namelijk in toenemende mate tegen dat ondernemers zo vaak de weg van de minste weerstand kiezen. Het er een beetje bij laten zitten. Weerstand ligt nu eenmaal op het pad van de ondernemer. Weerstand van medewerkers, klanten, de markt, de concurrentie en de omgeving. Niets gaat vanzelf en niet alles gaat van een leien dakje. Het zij zo, je moet er mee leren leven. Maar dat niet alleen, de ondernemer voegt zelf ook nogal eens een dosis weerstand toe. Allerlei regels, verborgen agenda’s, weinig openheid en van de weeromstuit protocollen en beperkingen. Dat werkt averechts. Maak uw organisatie wendbaar en weerbaar. Maak er een feestje van!

Bent u bewegelijk? Niet meer zo? Jonge en frisse organisaties kennen die wendbaarheid wel. Ze denken niet in problemen maar in kansen. Ze hebben geen last van beperkingen maar leven zich enthousiast uit in het bedenken van nieuwe producten en diensten. Innovatie en vernieuwing zijn hun houvast en ‘drive’. Ze zijn snel. Een uitvloeisel van hun bewegelijkheid en wendbaarheid. Startups zijn hier goed in. Ze reageren en anticiperen. Deze organisaties spelen continu in op veranderingen in hun omgeving. Ze zijn alert en weten op het juiste moment toe te slaan. Hun medewerkers zijn goed opgeleide mensen met ambitie. Geen lauwheid maar enthousiasme en inspiratie. Deze mensen zijn gemotiveerd bezig om zichzelf en hun klanten een goede dienst te bewijzen. Niks geen geklaag over tegenvallers en vervelende omstandigheden. Geen schuld bij anderen in de schoenen schuiven, maar zelfbewust en kritisch het pad gaan waarlangs de doelstellingen worden gerealiseerd. Zo simpel is het. Belemmerende structuren en systemen houden hen niet tegen om een topprestatie neer te zetten!

En hoe zit dat bij u? Geeft u uw medewerkers ook de vrijheid om snel op veranderingen in te spelen? Bent u zelf ook zo flexibel, geeft u het beste voorbeeld door gedrag en houding? Motiveert en inspireert u medewerkers door uw visie en mooie vergezichten? Of blijft u een beetje achter vanwege onzekerheid en voorzichtigheid? Dan hecht u nog teveel belang aan uw eigen aanwezigheid! Hoe kunt u daarvan los komen? Door een wendbare leider te worden. Door met elkaar inspiratie op te doen, los van oude structuren, zonder de waardevolle zaken overboord te gooien. Formuleer met elkaar uitdagende doelen. Gun uw team de vrijheid om dit naar eigen inzicht te realiseren. U moet dan niet bang zijn voor het maken van fouten, maar juist ruimhartig faciliteren, waarderen en steunen. Hang niet de ‘wijsneus’ uit maar laat uw medewerkers liever van uw ervaring leren. Vrijheid geeft mensen juist de neiging om bij u ‘in de leer’ te gaan. Niemand wenst aan allerlei verplichtingen te voldoen. Juist de prikkel van de vrijheid geeft mensen het juiste verantwoordelijkheidsbesef!

Hoe formeer je zo’n team? Niet door veel van hetzelfde. Diversiteit is hier het toverwoord. Verschillende ervaringen, verschillende kwaliteiten en verschillende invalshoeken. Wendbaarheid is elkaar helpen, steunen, aanvullen en aanmoedigen. Niet star en statisch op je eigen plek blijven staan, maar in beweging komen. Zo’n team heeft de juiste focus op het realiseren van de doelstellingen, maar weet ook –onderweg– het plezier te behouden. Op weg naar succes. Hiervoor is ruimte nodig. Soms moet je oude dingen radicaal achter je laten -misschien wel afbreken- om nieuwe paden te ontdekken en nieuwe initiatieven een kans te geven. Er zijn snelle jongens bij, bedachtzame meisjes en hier en daar iemand die op de rem staat. Helemaal goed. Een ieder heeft zijn of haar unieke taak. U als wendbare leider bewaakt en blijft stimuleren. Zeker weten dat zo’n team voor u door het vuur gaat! U bent immers hun inspiratiebron. Ook eens proberen om zo uw onderneming een nieuwe impuls te geven? Ga vandaag nog van start. Gooi het roer om. Begin klein, toon daadkracht en wees vasthoudend!

In beweging komen is een eigenschap van wendbare leiders. Noodzakelijk en profijtelijk. Experimenteer, toon lef en kom in beweging!

Reageer

Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug

© Hans Klaasse.