Ondernemen en ontspannen

Van de vakantie genoten? U heeft het verdiend. Weer met frisse moed en nieuwe kracht er tegenaan. Niet iedereen weet zich echter te ontspannen. Bij sommigen zijn de zorgen van de dag-van-vandaag pregnanter aanwezig dan het besef dat het nodig is de batterij af en toe eens flink op te laden. “Ik heb het eigenlijk te druk. Er zijn zoveel zaken die mijn aandacht vragen. Ik zie er niet meer overheen!” Aan het woord is een ondernemer die tegen de overspannenheid aan zit. Hij probeert het hoofd boven water te houden maar dreigt desondanks te verdrinken. Door tegenslag heeft hij de afgelopen jaren alle zeilen bij moeten zetten. Dankbaar dat zijn bedrijf nog bestaat en ondanks de tegenwind nog steeds in staat om aan zijn verplichtingen te voldoen. Een leven vol verplichtingen. “Het is de hoogste tijd voor ontplichten en onthaasten”, hield ik hem -desondanks- voor!

Hij keek mij verbaast aan. “Ontplichten en onthaasten?” Ik vertelde hem dat ik mij zorgen maakte over zijn nimmer aflatende ijver. Zijn gezondheid had de laatste tijd behoorlijke averij opgelopen. Hij was meer gespannen dan in het verleden. Stress en zorgen drukten hem zichtbaar neer in een situatie van overleven. Overleven om wat? Ik prees zijn doorzettingsvermogen, vasthoudendheid en kracht. Hij probeerde het weg te wuiven. Ik zag zijn echtgenote kijken. Zij was inmiddels vertrouwd met zijn quasi nonchalance. Zij moest echter al langere tijd de wrange vruchten plukken van zijn gevecht tegen de teloorgang van het bedrijf. Nu het wat beter ging was het duidelijk tijd voor een reset, een wake-up call een ernstige waarschuwing. Veel ondernemers ontkennen de signalen dat te lang werken onder druk zijn tol gaat eisen. Het is begrijpelijk maar onverstandig. De achter ons liggende crisis, de grote veranderingen en het gevaar van verstoring van de markt heeft velen een behoorlijke slag toegebracht. Op dit moment zijn er talloze ondernemingen die naar andere bedieningsconcepten of businessmodellen moeten overschakelen. De veranderingen zijn aan de orde van de dag en grijpen hard in. Er zijn ondernemers die niet precies weten hoe zij een afdoend antwoord moeten formuleren op zoveel onzekerheid. Zij dreigen om te komen in het tumult en de dynamiek van de nieuwe realiteit. Door hard te werken en veel te ondernemen trachten zij het hoofd boven water te houden. Op zo’n moment moet ik als business coach meestentijds de ondernemer tegen zichzelf in bescherming nemen zonder de ernst van de situatie te bagatelliseren. Alleen door rustig, doorwrocht en realistisch na te denken en effectief te handelen komen er nieuwe perspectieven en ontstaan er nieuwe kansen! Ervaringen uit het verleden moeten leermomenten voor de toekomst worden. Een mooie opdracht maar ook een moeilijke opgave. De ultieme hulpvraag. Ondernemers geven zich niet snel gewonnen. Onderstaand wat tips. Gratis!

Als ondernemer raak je snel de controle kwijt over je leven. Zaak en privé lopen naadloos in elkaar over. Wees daarvan bewust. Breng een splitsing aan tussen werk en privé. Heel praktisch. Schrijf zaken op. Wat is zakelijk belangrijk? Wat zijn daar de doelstellingen en wat is privé belangrijk. Raak in balans met uw leven en werk. Uw tijd op de zaak dient u zo productief mogelijk te besteden. Verdoe geen tijd aan onbenulligheden en kansloze missies. Neem echter wel rust op z’n tijd. Zie dat niet als verzuim, nutteloosheid of inefficiënt. Het is nodig om in balans te blijven. En privé? Neem de tijd voor gesprekken, eetmomenten, een kopje koffie en een gezellig uitje. Sla niet door in uw ijver. Doe aan sport of verdiep u in een hobby. Neem kwaliteitstijd. Het lijkt allemaal zo eenvoudig. Echter, in de meeste gevallen zijn ondernemers niet in staat om aan deze minimale eisen -om niet door te draaien- te voldoen. Neem het dus serieus!

Op de zaak? Er zijn ondernemers (u wellicht?) die boordevol plannen zijn. Altijd en overal. Ze plannen de dag, de week en de maand. Ze bedenken steeds nieuwe dingen en komen daardoor in de knel en uiteindelijk aan niets toe. Ze raken overspannen van hun eigen ambitie en werklust. Ze maken echter niets af en raken in een toestand van frustratie en boosheid. “Waarom lukt het niet?” Het komt door het gejaagde tempo, door het negeren van de omgevingsfactoren die maken of iets wel of niet lukt. U bent continu met uzelf en uw plannen in de weer zonder anderen erbij te betrekken. De spontaniteit ontbreekt. U inspireert niemand. U bent te berekend en uitgerekend u wordt daarvan het slachtoffer. Laat dingen ontstaan. Laat zaken los. Ik ken ondernemers die door dit niet te doen een dwangmatig gedrag hebben ontwikkeld. Ze zijn zich nauwelijks bewust van hun strijd tegen zichzelf. Teleurstelling, emotie en verwijten maken vervolgens plaats voor een burn-out!

Hoe kan je ‘ontplichten’. Door jezelf minder serieus te nemen -overigens- zonder roekeloos, gemakzuchtig of onverantwoord te handelen! Kijk in de spiegel. Wie is die persoon op de achtergrond die je opjaagt? Lach om jezelf. Hoe kan je ‘onthaasten’? Door alles in een wat gematigder tempo te doen. Haal de vaart eruit. U zit niet in een raceauto. Relaxter en toch op de juiste plaats komen. Neem rust na een intensief gesprek of een heftig telefoontje. Kies een moment van ontspanning na een vervelende gebeurtenis. Raas niet door. Blaas tussendoor even uit. Morgen is er weer een dag. Ik ken iemand die op zijn bedrijf een douche heeft. Na een lange dag spoelt hij letterlijk en figuurlijk de spanning van zijn lijf en probeert hij de inwendige mens te verkwikken met een drankje. Ieder heeft zo zijn of haar rituelen en voorkeuren. Het helpt wel! Hoeveel mensen laten zich door anderen opjagen? U? Slecht en geheel nutteloos. Neem uw eigen tempo en mogelijkheden als maatstaf. Wees relax. Doen!

Nieuwe energie en frisse kracht. U heeft het broodnodig. Niet morgen maar nu!

 

Reageer

Je kan deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug

© Hans Klaasse.