Historie

In 1979 ben ik samen met mijn neef Jos Klaasse begonnen met ondernemen. De eerste maanden hebben we, naast de studie, heel wat avonden doorgebracht op het ‘beruchte zolderkamertje van de startende ondernemers’. We kregen onze eerste klanten. In april 1980 hebben we het Accountantskantoor Eleveld in Vlaardingen overgenomen. In de eerste jaren hadden we veel te maken met de crisis. Ook onze klanten hadden daar last van. 1980 was niet bepaald het ideale jaar om te starten. Toch hebben we in die jaren de basis gelegd voor ons businessmodel. Adviseren én zorgen dat de zaken zoals administratie, verslaglegging en belasting ‘top’ geregeld zijn. We begonnen al snel met de eerste computers, gingen geautomatiseerd loonadministraties voeren, gaven onze klanten les in ‘Balans lezen’, maakten hen mondig door ‘inzicht in cijfers’ te verschaffen en stimuleerden hen om zelf de administratie te gaan doen. Anticyclisch denken. Juist in de crisis moeten mensen snel cijfers hebben. Dat kan een accountantskantoor niet altijd bieden. We kunnen wel zorgen dat de kwaliteit van de cijfers goed is en daarop volgend de klanten adviseren wat ze aan maatregelen moeten treffen. Financiering is altijd een belangrijk punt geweest. Wij maakten heldere en degelijke rapporten voor de bank met analyse van resultaten en verwachtingen. Onze klanten kregen in november de begroting voor het nieuwe jaar. Voor Pasen waren de jaarrekening allemaal klaar. Een nieuwe manier van accountancy. Dat viel banken op, ze stuurden ondernemers naar ons toe. Vooruit kijken! We spreken nog steeds over half tachtiger jaren!

Inmiddels hadden we het mooiste gebouw van Vlaardingen op de Schiedamseweg 53 gekocht. Een monumentale rederswoning van de bekende Vlaardingse familie IJzermans


De ‘Klaasse&Klaasse organisatie’ groeide in die jaren snel. We kregen onze eerste registeraccountants en academisch gevormde fiscaal-juristen. We hadden samenwerkingen met advocatenkantoren, notarissen en actuarissen. Kortom, we zaten in een kennisintensief netwerk. We opende een kantoor in Schiedam, later in Maassluis en Spijkenisse. We namen een kantoor over in Rotterdam. De club groeide uit naar ruim 85 medewerk(st)ers. We waren marktleider in het Rijnmondgebied op het terrein van accountancy en consultancy voor het MKB. Het hier boven afgebeelde hoofdkantoor in Vlaardingen -Villa IJzermans- was het boegbeeld van de groep en stond voor degelijkheid, kwaliteit en klasse.
Door onze succesvolle aanpak en open houding hadden we veel ‘ambassadeurs’ en konden we veel tijd en geld investeren in betere en snellere computers, kennissystemen en goed opgeleide jonge professionals.

In die tijd hadden we van 1989 t/m 1996 een 50% belang in KVA Klaasse&Versluijs Adviseurs (KVA Groep). Een snelgroeiend en succesvol ROA erkend Organisatieadvieskantoor met drie vestigingen met in de ‘drukke tijd’ 60 adviseurs inclusief freelancers en interim managers. Ik had de mogelijkheid mij hier verder te vormen als directeur-adviseur en te groeien in het adviesvak. Maar vooral kon ik als ondernemer nieuwe uitdagingen aangaan in een branche die heel wat vluchtiger is dan de accountancy. Een branche waar je jezelf alleen kan onderscheiden (en dat moet!) door méér kennis en slimmere oplossingen! Een geweldige leerschool, waar ik nu nog profijt van heb. Grote projecten, grote klanten, ingewikkelde samenwerkingsconstructies en veel eigenwijze adviseurs. Een prachtige tijd samen met Hans Versluijs. Eind 1996 ben ik uitgetreden als partner om mij weer geheel (ik deed het in die jaren 50/50) te wijden aan het immer groeiende ‘Klaasse&Klaasse’

Inmiddels een prachtige overnamekandidaat voor een groter kantoor. In 1999 is ‘Klaasse&Klaasse Accountants en Belastingadviseurs’ (na 20 jaar zelfstandig te zijn geweest) opgegaan in het toenmalige ‘Deloitte & Touche Accountants en Belastingadviseurs’. Een nieuw tijdperk brak aan, met nieuwe uitdagingen, dezelfde kwaliteit leveren maar nu op een groter speelveld. We werden van ‘ondernemers’ “partners”. En dat is best even wennen. Ruim tien jaar zijn we als partners/gevolmachtigden aan Deloitte verbonden geweest.

© Hans Klaasse.